İletişim

Ürünlerimiz

Foto Galeri

Makina Parkı

İnsan Kaynakları

FAALİYET ALANLARIMIZ

 

Fiber Optik

İçme Suyu ve Kanalizasyon

Yol Yapımı

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj

Elektrik OG AG

Baraj İnşaatı

Doğalgaz

 
 

YATAY SONDAJ

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Nedir?

1983 yılından bu yana Amerika' da uygulanan yönlendirilebilir kazısız yatay sondaj tekniği 1990'li yıllardan itibaren Avrupa ülkelerindeki projelerde kullanilmaya başlandı.
İnşaatçılık sektöründe en önemli unsurları bunyesinde barındıran YYS (Yönlendirilebilir Yatay Sondaj) "Çevre Dostu" olarakta nitelendirilebilir.
Değişik güçteki makina modellerine göre çalışma alanları mevcuttur.
Genel bilgi amacı ile tanımlarsak; 3 mm'den 1500 mm capa kadar olan boruları veya kabloları, 600-700 metre uzunluguna kadar kesintisiz olarak cekebilir.

Kılavuz Deliğin Açılması

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemini diğer yatay delgi metodlarından ayıran en büyük özellik toprak altına döşenen boruya yön verilebilmesidir. Geçiş yapılacak güzergahın bir tarafına YYS makinesi kurulur, diğer tarafa ise çekilecek Çelik veya HDP borular serilir. Yüzeye kurulan Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Makinesinden boru tarafına doğru belirlenen güzergahta sonda yardımı ile, kılavuz bir delik açılır. Yönlendirebilir kafanın içerisine takılan bu sonda sayesinde derinlik, istikamet, yön, açı, gibi birçok veri alınabilir. Kılavuz deliğin açılması aşamasında yumuşak veya sert zeminler için tasarlanmış delici uçlar kullanılır. Makineden gönderilen tijlerin esnekliği sayesinde istenilen derinliğe inilerek belirlenen istikamette yönlendirme işlemi tamamlanır.

Açılan Deliğin Genişletilmesi

Açılan kılavuz deliğin, zemin altına döşenecek borunun çapına uygun hale getirilmesi için genişletme kafaları ile büyütme işlemine başlanır. Kazılan toprağın geri atılması ve açılan deliğin çökmemesi için çevre dostu kimyasallar kullanılarak deliğin stabilize edilmesi sağlanır.

Boru Çekme

Gerekli büyütme işlemi tamamlandıktan sonra çekilecek boru, genişletme kafasının arkasına bağlanır ve genişletme kafası döndürülerek makineye doğru çekilir. Diğer yatay delgi metodlarında boru itme sistemi kullanılırken, YYS Sisteminde ise boru çekme sistemi kullanılır. Zemin altına döşenen borunun boru çekme işlemi sırasında dönmemesi için boru ile genişletme kafası arasına özel bir aparat takılır. Borunun rahat çekilmesi ve kalan boşluğu kapatmak için açılan deliğe çevre dostu kimyasallar enjekte edilir.

KULLANILDIĞI ALANLAR

Data: Fiber optik vb.
Telekom: Telefon kabloları, uydu iletişim tesisatları
Elektrik
Su, Kanalizasyon (cazibeli işler dâhil)
Doğal gaz
Petrol, yakıt nakliye hatları
Sulama
Drenaj
Denize tahliye ve denizden karaya geçecek borular
Asfalt veya beton yol geçişleri
Demiryolu geçişleri
Havaalanı geçişleri
Göl veya nehir geçişleri
Bina, fabrika, Şantiye geçişleri,
Park veya bahçe geçişleri
Kanal geçişleri
Kaldırım altı geçişlerde

YÖNLENDİRİLEBİLİR YATAY SONDAJ / Avantajları

Dünyadaki en gelişmiş Yatay Delgi metodu olan kazısız Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi diğer yatay delgi metodlarından "yönlendirme" özelliği sayesinde ayrılır. Bu özellik mevcut altyapılara zarar verilmeden istenilen noktalar arasına boru döşenebilmesini sağlar.
Projelerin düşük maliyetle ve hızla gerçekleştirilmesini sağlar.
" Kullanılan kimyasallar sayesinde kılıf boru ihtiyacı ortadan kalkar böylece zemin altına ana boru döşenir.
" Üst yapıdaki mevcut birimler (bina, ağaçlar, kaldırımlar, asfalt vb.) hiçbir Şekilde zarar görmez.
" Birden fazla boru veya kablonun aynı anda çekilmesi sayesinde altyapıda düzenli birliktelik oluşturur.
" Daha önce Telekom, Tedaş, Botaş, su ve kanalizasyon kuruluşları tarafından döşenen borular, kablolar, yatay sondajın "yönlendirilebilme" özelliği sayesinde kesinlikle zarar görmez
" Açık kazı yapılmadığı için çalışma sırasında gündelik hayat etkilenmez; trafiği ve yayaları etkilemez, kaldırımları ve asfaltlar bozmaz,
" Kullanılan çevre dostu kimyasallar doğaya hiçbir şekilde zarar vermez.
" Uzaktan kontrol sistemi sayesinde iş ve işçi güvenliğini sağlar.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Resimleri

 
 
 
 

Design / Application ArminaWeb